YEMEK TARİFLERİ

MERZİFON MUTFAĞI   

ANTAKYA MUTFAĞI



Şeftalili Cheesecake
Evet bu ilk Cheesecake denemem değil elbette. Pek çok kez girişimde bulunmuşumdur. Fakat, tariflere sadık olduğum pek nadirdir. Her zaman mutlaka bir değişiklik yapar hatta bazen onu kimliğinden çıkartıp başka bir kimliğe de soktuğum olmuştur. Ama sonuçta tatlılar sevgi katılınca güzel oluyorsa eğer, o zaman benimkiler de bu kısımdan kurtarıyor olabilirler. Tabi bir de, deneyici kitle de buluyorum kendime. Evde çoğu zaman annem, abim ve babam oluyor gerçi bu kitle ama ben yine de bunu olabildiğince çoğaltıyorum :)) E yiyen mutlu, yemiyen mutlu :)
Neyse geleliiim fotoğrafta görmüş olduğunuz bu photoshopsuuuz çekim yapılmış katkısıız krem şantisiiz hazırlanmış tatlımızın tarifine : Bir de isim koydum zat-ı alimize;

Tarifi uygularken esinlendiğim; Evcini'ne teşekkür ediyorum...

Peacheesecake :
Tatlımızı yaparken bu tarife uyduğunuz takdirde % 100 güzellikte bir cheesecake yapabilmek için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz. (Her bir adımın cheesecake'inizin güzel olmasındaki yüzdelik paylarını verdim sizlere:
Püf noktalar
Bence en önemli fakat hep atlanan kısım bu. Hep malzemeler alınır fakat farklı ellerden farklı tatlılar çıkar. Yani tatlınızın güzel olmasında bu adımın yüzdelik payı benceee % 40
1.  Taban hazırlandıktan sonra iç malzemesi hazırlanana kadar, onu buzluğa veya buzdolabına atmalısınız ki, fırında pişerken alt taban yanmasın. 
2. İç malzemelerinin hepsi oda sıcaklığında olmalı kii pişirirken çatlamasın. 
3. İç malzemelerini kesinlikle çok karıştırmayın. Eğer çok karıştırırsanız, karışımın içine hava hapsolur ve pişerken bu hava çıkacak delik arar böylece cheesecake'inizin üzerinde çatlaklar oluşur. 
4. Yumurtalar teker teker atılmalı. Neden mi? Yani ben de tam bilmiyorum ama kanımca, birden atıldığında pastanın çatlama olasılığı yükseliyor. 
5. Fırını 15 dakika kadar öncesinden açın, ısı derecesi 180 olsun.
6. Tatlıyı 50 dakika kesintisiz kapak açılmasız pişirin. VEYA ///Ben bu kez denemedim fakat şöyle öneriler de varmış, yani tatlıyı fırına atmadan önce, tatlının üzerini alüminyum folyoyla kapatıp, daha büyük bir tepsinin içine su koyarak buharda pişirme önerisi (yine 50 dakika olmalı). Bu da olur. ///  Bu süre dolunca fırını 0 dereceye getirin ve eğer alüminyum folyosuz pişirdiyseniz fırın kapağını hırsız gibi açıp, pastanın üzerine yağlı kağıt serin ve kapağı hemeen kapatın ki tatlı çatlamaya teşebbüs etmesin. Bu şekilde 1 saat kadar daha fırında kalmalı ve kendi kendine soğumalı.
7. Son olarak da, fırından çıkardığınız tatlının üzerine bir streç film serin ve buzdolabında altı saat kadar bekletip daha sonra sosunu üzerine dökerek servis yapın.
İçindekiler (Yapılış sırasına göre)
Alt taban için
2 paket burçak bisküvi
1 çorba kaşığı tereyağı
1 küçük çay bardağı süt
1 küçük çay bardağı az dövülmüş tuzsuz badem  (İsteğe bağlı: isterseniz tasarrufa gidip kayısıların çekirdeklerini topluyorsanız, onları kırıp içindeki bademleri biraz fırınladıktan sonra döverek kullanabilirsiniz. Fakat kayısının cinsine dikkat! içindeki badem acı olmamalı.şekerpare kayısı diyorlar ya işte onun çekirdeğinden olan badem olabilir ancak.)
1 limonun kabuğu (rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı tarçın
İç malzemesi için (Krema kısmı)
3 paket labne peynir
3 yumurta 
1 bardak şeker
2 çorba kaşığı un
1 buçuk su bardağı ılık krema (ister yine tasarrufa gidip süt ve unla siz hazırlayın (2 bardak süt, 2 çorba kaşığı un--> sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin ve ılıtın! ), ister Pınar'ın 250 gr.lık hazır kremasını satın alın.)
Sos için
1 yemek kaşığı nişasta
2 çay bardağı mango-ananaslı ice-tea veya şeftali suyu veya hiç bişey yoksa napalım su koyun (ama su koyacaksanız 2 soyulmuş şeftaliyi rondodan geçirin ve bu sos üçlüsünü  -nişasta-şeftali püresi ve su- birlikte pişirin)
Üzeri ve içi için
3 soyulmuş şeftali
Yapılışı: 
ADIM 1: Öncelikte, burçak (yulaflı da olur ) bisküvileri rondodan geçirin. Rondo yoksa, dövecek bir aleti alıp, bisküvileri poşetin içerisine koyarak pratik bir şekilde ezebilirsiniz. 
İçine 1 tatlı kaşığı tarçını, limonun rendelenmiş kabuklarını ve 1 çay bardağı bademi ekleyin. Bir tencerenin içine 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyin ve içine bu karışımı boşaltın. Sonra bu tencereyi ocağa alın. Orta ateşte karıştırarak yarım dakika kadar pişirin ve içine yavaş yavaş sütü boşaltın. Kurabiye hamuru gibi bir kıvam elde etmeniz gerekiyor. Süt yetmezse veya çok gelirse bunun ayarlamasını bu kıvama göre siz yapın.
Daha sonra, cheesecake'i yapacağınız tepsiye bu karışımı yayın. Tavsiye edilen kalıp:çapın :23cm. - yükseklik:7.5cm. olduğu söyleniyor. Sonra ku tepsiyi buzluğa veya buzdolabına atın.
ADIM 2: İç malzemesi için önce 3 kutu labneyi bir kaba alın. Mikserle biraz karıştın.
İçine 1 bardak şekeri ve kremayı boşaltın. Tekrar mikserle biraz karıştırın. Ardından, yumurtaları TEKER TEKER  karışıma atın. Biri karışsın sonra diğer yumurtayı atın. ! Daha sonra, 2 çorba kaşığı unu ekleyin ve çok az daha karışırın. 
ADIM 3: Buzdolabına koyduğunuz tepsiyi çıkarın ve üzerine karşımın yarısını boşaltın. Arasına ince ince dilinmenmiş şeftali parçalarını dizin.Üzerine karışımın kalan yarısını da boşaltın veee Bu aşamada dikkat!!!! önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kesintisiz 50 dakika pişirin! ÇATLAMAMASI İÇİN ÖNERİ TEKRARI: Tepsiyi fırına atmadan üzerini alüminyum folyoyla sarıp, az suyla dolu daha büyük bir tepsinin içine yerleştirerek fırına koyun.
50 dakika sonunda, fırını kapatın ve 1 saat daha hiç kapağını açmadan, fırının içinde tatlının soğumasını bekleyin.  (Eğer alüminyum folyosuz pişirdiyseniz, 50 dakika bitiminde, kapağı açıp üzerine bir yağlı kağıt sererek tekrar kapağını kapatıp 1 saat bekletin) 
Daha sonra tatlıyı fırından alın ve biraz daha ılıdıktan sonra üzerine bir streç film sererek buzdolabına koyun 4-6 saat kadar beklesin. Sonra sosu hazırlama aşamasına girin. Zamanınız yoksa hemen hazırlayın ve öyle buzdolabına atın yapacak bişey yok. 
ADIM 4: 
Eğer meyve suyu ve nişasta karışımı ile yapacaksanız:
2 çaybardağı meyve suyunu ve 2 çorba kaşığı nişastayı bir kaba alın orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin ve daha sonra dilimlenmiş şeftalileri tatlının üzerine dizerek üzerine bu sosu dökün. 
Eğer su ile yapacaksanız:
Şeftalileri rondodan geçirin ve 2 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı nişasta ile orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Daha sonra bu sosu cheesecake'in üzerine dökün. 
Dilerseniz hem meyve suyu ile yapıp, hem şeftali püresi şeklinde de yapabilirsiniz. Ama ben bu kez birinciyi denedim. Darısı ikinciye bakalımmm :)

İşte bu kadaaaaar. Ya yazması da zormuş. Ama pastayı yaparken en önemli içine sevgi katmak aksi takdirde bu işlemler sizi yorar, bayar, hele bu sıcaklarda hiiç çekilmez.
Her şeyin başında sevgi geliyor bu kesin.... :)
Afiyet olsun, deneyenlerin yorumlarını bekliyorum.